sâmbătă, 27 octombrie 2012

Ardei umpluti cu varza alba

Ingrediente:
- 1/2 kg ardei grasi;
- 1/2 kg varza curatata, taiata si apoi cantarita;
- 1/2 kg morcovi si radacina de telina (in parti egale, curatati si apoi cantariti);
- 600 ml apa;
- 400 ml otet;
- 30 g sare;
- 20 g zahar;
- foaie de dafin;
- 10 boabe piper negru;
- 150 g hrean;
- cimbru;
- boabe de mustar.

Mod de preparare:
Ardeilor li se taie un capac, se scot cotoarele și sâmburii. Varza se taie ca fideaua, morcovii și țelina, curățați de coaja se dau prin răzătoarea mare. Se pun toate într-un lighean, se presară cu 15 g sare pentru fiecare kilogram de varza combinata cu zarzavat (se poate pune și numai varza simpla) și se freacă puțin cu mana, ca sa se înmoaie. Cu aceasta compoziție se umplu ardeii, cat mai îndesat, așezându-i în borcan, unul lângă altul, și apoi, în rânduri suprapuse, cu deschizătura în sus, fără sa se preseze prea mult, pana când se toarnă lichidul, ca acesta sa poată pătrunde bine în ei și printre ei.
Apa, oțetul, sarea, zaharul, foaia de dafin, piperul și cimbrul se fierb pana când dau în clocot, apoi se lasă 5 minute, timp în care puneți un cuțit sub borcan, apoi se toarnă imediat peste ardei. Pentru aceasta rețetă se folosește doar varza de toamna, deoarece varza de vara se înmoaie prea mult pe parcurs.

marți, 16 octombrie 2012

Mancare de mazare cu carne de porc

Ingrediente:
- 1 borcan mazare;
- 1 morcov;
- 2 cepe;
- 1 ardei rosu gras;
- 200-300 g carne de porc;
- 2 linguri pasta de tomate;
- ulei;
- sare;
- piper.



Mod de preparare:
Legumele se curata și se spala. Ceapa se taie julien, morcovul se da pe răzătoarea mica, iar ardeiul se taie cubulețe. Într-o cratiță adaugi ulei, cepele și morcovul. Dupa ce s-au călit puțin, se adaugă ardeiul și carnea tăiată în bucăți medii. Se lasă la foc mediu, amestecând din când în când pana ce se rumenește carnea, apoi adaugi pasta de tomate și mazărea. Se potrivește gustul de sare și piper și se mai lasă pe foc câteva minute.

duminică, 14 octombrie 2012

Rulada de clătite aperitiv

Ingrediente pentru 10 clătite:
- 20 felii sunca presata;
- 20 felii cascaval;
- 1 ardei kapia;
- 3 suluri branza topita;
- 10 clătite (preparate fără zahăr sau esențe dulci);
- pesmet;
- 5 oua;
- ulei.

Mod de preparare:

Se intinde un strat subtire de branza topita pe suprafața clătitei, cum se vede și în imagine.

 Se așază doua felii de șuncă.
 Se adaugă încă un strat de brânză topita peste feliile de șuncă.
 Se adaugă feliile de cașcaval.
 Peste ele adaugăm doua fâșii de ardei kapia, după care se rulează cu grija ca și o clătită obișnuită. Se da prin ou, prin pesmet, apoi se prăjește pe ambele părți.
 Dupa ce s-a racit, se taie felii cu grosimea de cca. 2 cm (ca în imagine).
Sunt aspectuoase și se servesc pe platoul de aperitive la diferite evenimente.

miercuri, 10 octombrie 2012

Vinete pane cu usturoi

Ingrediente:
- 3 vinete mijlocii;
- 1 ceasca ulei;
- 2 linguri de faina;
- sare;
- 5 oua;
- 2 linguri de pesmet;
- 3 catei de usturoi.

Mod de preparare:
Vinetele se spala, se curata si se taie felii subtiri pe de-a lungul. Usturoiul se piseaza si se amesteca cu putin ulei. Se presara feliile de vinete cu sare si se ung cu amestecul de usturoi si ulei. Se lasa la scurs, apoi se trec prin faina, ou, si prin pesmet, si se prajesc in ulei incins. Datorita usturoiului capata o aroma placuta. Se servesc imediat, simple sau cu smantana.

luni, 8 octombrie 2012

Asocierea bauturilor la masa

In general, nu se poate concepe o masa, fie obisnuita, fie festiva, fara a oferi si bauturile adecvate preparatelor din meniu.
Odata cu gustarile, sau inaintea acestora, se poate asocia si servi un bogat sortiment de bauturi aperitive in stare naturala sub forma de amestecuri, precum si alte bauturi din grupa vinurilor seci sau sampanizate.
  • La servirea supelor, ciorbelor, borsurilor, se continua cu bautura aperitiv naturala (din grupa rachiurilor de fructe) sau se ofera un pahar de vin alb sec in special la ciorbele si borsurile cu carne, cu peste, etc.
  • In componenta meniurilor cu preparate din peste (carne alba), antreuri din legume, branzeturi, se recomanda si se asociaza vinuri albe, seci si spumante, din grupa sortimentelor de regiune a soiurilor pure, servit simplu sau cu apa (sprit).
  • La preparatele de baza din meniu, cu carne de pasare, se recomanda vinuri albe, seci si demiseci, usoare, servite simplu sau cu apa minerala, separat sau combinat.
  • La preparatele de baza, cu carne de vita, porc, vanat, se servesc vinuri rosii, demiseci si seci.
  • La servirea dulciurilor de bucatarie - patiserie, se asociaza si se recomanda vinuri albe si spumante, demiseci si dulci, cu un buchet placut.
  • La servirea cafelelor si a deserturilor din fructe, se recomanda si se asociaza bauturile distilate, din grupa coniacului, rachiurilor din fructe de calitate superioara, lichiorurilor, etc.

duminică, 7 octombrie 2012

Conopida la cuptor

Ingrediente:
- 1 conopida (cca 1,5 kg);
- 5 oua;
- 100 g pesmet;
- 200 g cascaval;
- 3 linguri mari cu smantana;
- margarina (pentru uns tava);
- sare.

Mod de preparare:
Conopida se spala, se rupe in buchetele si se fierbe timp de 15-20 minute in apa cu sare dupa care se scurge, se da prin pesmet si se introduce in tava unsa cu margarina. In acest timp incalzim cuptorul. Se adauga jumatate din cascavalul dat prin razatoarea mare peste conopida. Se bat ouale impreuna cu smantana, compozitia se toarna in tava, apoi se adauga restul de cascaval si se introduce la cuptor pana se rumeneste pe deasupra (cca 10-15minute).
Va doresc pofta buna si sa incercati aceasta reteta! E delicioasa si usor de preparat!

Masa de seara (cina)

Masa de seara se recomanda sa reprezinte sub aspect caloric 30-35% din totalul meselor unei zile.
Meniul acestei mese trebuie sa cuprinda specialitati de preparate care sa nu contina mancaruri grele, ci sa fie constituit mai ales din gustari reci si calde, preparate din peste, din carne de pasare, din legume gratinate, cu sau fara carne, produse lactate, branzeturi, specialitati de carne, cu un bogat sortiment de garnituri de legume, asociate cu salatele corespunzatoare de cruditati sau muraturi. Se pot servi deserturi de cofetarie, patiserie, fructe de sezon.
In cele ce urmeaza prezentam orientativ cateva scheme de meniuri pentru cina obisnuita in familie si pentru cea mai deosebita, cu invitati.

1. Oua umplute cu pasta de pateu, rosii umplute cu pasta de branza, chiftelute, peste prajit cu lamaie, icre de crap, friptura inabusita la cuptor, garnitura de cartofi, salata de cruditati sau muraturi, clatite, fructe de sezon, paine.
2. Piftie de pasare, chiftelute din peste, pasta de telemea, carnaciori prajiti, ficat prajit, peste rasol cu garnitura de cartofi natur, friptura de vita sau de porc inabusita sau la gratar, salata combinata sau muraturi, fursecuri, fructe de sezon, paine.
3. Mezeluri din comert sau de casa, telemea, rosii, ardei gras, sardine in ulei cu lamaie, friptura de pasare, garnitura de cartofi prajiti, ciuperci sotate, spaghete, salata combinata, paine.
4. Rulou de sunca cu salata boeuf, zacusca de peste, snitel cu garnitura de legume mexicane, salata combinata de cruditati sau muraturi, inghetata, fructe de sezon.
5. Cascaval, rosii, chiftelute din legume, ficatei de pasare sotati, peste prajit, friptura de pasare inabusita la cuptor sau preparata la ceaun, cu garnitura de legume, salata de cruditati sau muraturi, placinta de casa.

Masa de pranz (dejunul)

Pranzul constituie masa principala a zilei. Meniul acestei mese trebuie sa cuprinda alimente din toate grupele principale, in proportii echilibrate. In general, masa aceasta trebuie sa reprezinte 40-45% din cantitatea de alimente si numarul de calorii repartizate pe intreaga zi. In ceea ce priveste ordinea servirii, se recomanda ca preparatele stimulatoare ale apetitului sa fie servite la inceputul mesei: sandvisuri, gustari, supe ciorbe, borsuri, creme de legume etc. Urmeaza preparatele care asigura cel mai mare aport caloric la pranzul respectiv: mancarurile din legume cu si fara carne, specialitatile culinare de carne, peste, legume, etc., insotite de garnituri si salate.
Desertul, care se compune din diferite sortimente de dulciuri de bucatarie, de patiserie, de cofetarie, fructe de sezon, compoturi etc., incheie masa, dand o senzatie de satietate.
Desigur, la stimularea apetitului contribuie si bauturile aperitive, bauturile care se servesc in timpul mesei (vin, bere, cocktail-uri, etc.), precum si ambianta, modul de prezentare a preparatelor si bauturilor la masa.
In cele ce urmeaza prezentam, orientativ cateva meniuri pentru masa de pranz:

1. Tarte mici cu ciuperci, oua fierte cu sos de mustar, crema de legume, snitel cu cartofi prajiti, salata, papanasi cu smantana si dulceata, fructe de sezon, paine.
2. Chiftelute de peste oceanic, telemea cu rosii, ciorba de pui à la grec, ciulama de pui, clatite cu dulceata, fructe de sezon, paine.
3. Diferite sandvisuri, ciorba de salata verde cu costita, friptura la tava cu garnitura de cartofi, salata, tort, paine.
4. Rosii umplute, bulete de creier pane, supa de pui, sarmale in foi de varza, crema de zahar ars, fructe de sezon, paine.
5. Antreu din cruditati combinate (rosii, ardei, castraveti, ridichi, ceapa), telemea, masline, bors cu carne, musaca de dovlecei sau de cartofi cu sos de rosii, salata, clatite cu dulceata, fructe de sezon, paine.


Masa de dimineata (micul dejun)

Micul dejun constituie prima masa din zi. Specialistii apreciaza ca la aceasta masa o persoana trebuie sa consume circa 25-30% din cantitatea de alimente calculate pentru intreaga zi. Micul dejun trebuie sa fie consistent si variat pentru a furniza organismului energie necesara desfasurarii activitatilor pana la urmatoarea masa. De altfel se si spune ca masa de dimineata trebuie sa o consumi singur, cea de la pranz sa o imparti cu prietenii, iar cea de seara sa o dai dusmanilor.
Din sortimentul de alimente si preparate recomandate la micul dejun mentionam produsele de panificatie si patiserie, ca: painea, cornurile, covrigii, pateurile, checul, cozonacul, etc., servite calde sau reci; mezelurile preparate industrial sau in casa; laptele si produsele lactate, ceaiurile si sucurile de fructe; gemul, dulceata, miere de albine, etc. De asemenea, pot fi servite gustari pregatite din oua, ca: ochiuri, omleta simpla, omleta cu branza, omleta cu rosii, omleta cu sunca, omleta cu verdeturi, oua fierte, etc., sau din branzeturi: cascaval pane, ochiuri pe cascaval, branza cu smantana, precum si din carne: snitele, ficat prajit, creier pane, limba sote cu diferite sosuri, maduvioare, splina, etc., cu salate de cruditati.
Se recomanda sa nu lipseasca bauturile calde, ca: ceai, lapte, etc.
In continuare, prezentam cateva meniuri orientative pentru micul dejun:

1. Omleta simpla, unt si dulceata, ceai sau lapte, paine.
2. Telemea cu rosii, mezeluri, unt si gem, ceai sau lapte, paine.
3. Oua fierte moi, unt si dulceata, iaurt, paine.
4. Ochiuri simple, unt si miere de albine, lapte, paine.
5. Crenvursti cu mustar, lapte batut, paine.
6. Diferite mezeluri, unt si gem, ceai sau lapte, paine.
7. Ochiuri pe cascaval, unt si dulceata, ceai sau lapte, paine.
8. Omleta cu rosii, unt si dulceata, ceai sau lapte, paine.
9. Oua fierte moi, salata de cruditati, sucuri naturale, paine.
10. Branza cu smantana, dulceata, ceai, paine.

sâmbătă, 6 octombrie 2012

Galuste cu prune din aluat de cartofi

Ingrediente:
- 300 g cartofi;
- 2 linguri ulei;
- 1 ou;
- 100 g faina;
- 250 g prune;
- 50 g unt;
- 50 g pesmet;
- zahar pudra;
- zahar vanilat;
- sare.

Mod de preparare:
Dupa ce au fost spalati, cartofii se fierb in apa clocotita cu putina sare, cca. 30 de minute. Se scurg, se curata fierbinti de coaja si se dau prin razatoarea mica, cat sunt calzi, apoi se amesteca bine cu untul. Dupa ce s-au racit, se amesteca bine cu oul si cu faina. Compozitia se pune pe o foaie de nailon, presarata abundent cu faina, se suceste in forma de sul mai gros, care apoi se taie in 12 felii. Prunele se spala, se sterg, se scot samburii si se asaza cate una pe fiecare felie. Se aduna aluatul in jurul prunei si se formeaza o bila care apoi se trece bine prin faina. Galustele se lasa una langa alta pe masa. O cratita de 2 l se umple mai mult de jumatate cu apa in care se pune 1 lingurita cu varf de sare. Cand clocoteste se pun pe rand toate galustele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele ca sa se desprinda de cratita si se lasa sa clocoteasca la foc mic cca 12-15 minute. Cratita se ia de pe foc si galustele se lasa in apa, acoperite inca 15 minute. In acest timp, intr-o tigaie se infierbanta pesmetul cu zaharul in ulei, la foc mic, 1-2 minute ca sa se rumeneasca, amestecandu-se incontinuu. Galustele bine scurse de apa se trec usor prin pesmetul prajit si se asaza in alt vas. Se servesc imediat sau se pastreaza calde, acoperite.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2Parale.ro