sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Fructele de padure - sanatate curata

Fragutele: cu 125 g de fructe se asigura o mare parte din necesarul zilnic de vitamina C. Datorita acestei vitamine, precum si celorlalti compusi, fragutele au capacitatea de a mari rezistenta organismului, de a ajuta la eliminarea toxinelor, de a stimula tranzitul intestinal si de a preveni alergiile.
Fragutele sunt tonice si remineralizante, iar in stari de oboseala sau epuizare fizica furnizeaza energia necesara ca sa te pui rapid pe picioare, fraguta fiind slaba in calorii. Sucul de fragi este un bun stimulent hepatic, are efect antireumatismal si este indicat in litiaze urinare, intoxicatii si arteriscleroza.
Zmeura: face parte dintre fructele cu un continut scazut de zaharuri, fiind si saraca in calorii. Aportul de vitamine si minerale este extrem de diversificat, astfel ca zmeura contribuire eficient la acoperirea necesitatilor nutritive ale organismului. Fructele trebuie consumate la scurt timp dupa recoltare, caci cantitatea de vitamina C se diminueaza rapid. Datorita fibrelor, zmeura are o actiune marcanta asupra intestinelor (accelereaza tranzitul si combate constipatia). Sucul de zmeura este considerat una dintre cele mai gustoase bauturi racoritoare, fiind in acelasi timp un excelent remediu in starile febrile infectioase, iar extern ajuta la vindecarea stomatitei. Poate fi consumata fara probleme si de catre persoanele diabetice.
Afina s-a dovedit a fi un excelent remediu impotriva diareei - afectiune destul de frecventa vara. Efectele sale se datoreaza, in principal, proprietatilor antiseptice si antibacteriene. Afinele sunt recomandate in enterite, cistite si coliobaciloza. In plus, protejeaza vasele de sange, previn tulburarile circulatorii (varice, arterita), amelioreaza vederea nocturna si imbunatatesc activitatea ficatului si a veziculei biliare. Este bogata in antioxidanti (vitaminele C si E, caroten) si in pigmenti flavonoizi. Efectele sale asupra aparatului cardiovascular si asupra spasmelor intestinale, ca si puterea lor antidiareica si antibacteriana, sunt recunoscute. In uz extern, afinele ajuta la vindecarea faringitelor, stomatitelor, aftelor si micozelor bucale. Sucul de afine este un pic acrisor, dar foarte placut. Este indicat mai ales in tratamentul infectiilor intestinale. Consumati afine fara moderatie!
Coacaza este considerata fructul longevitatii, datorita capacitatii ei de a intarzia imbatranirea prematura. O cura de cateva zile cu coacaze este excelenta pentru dezintoxicarea si tonifierea organismului. Coacaza este mai tare decat spanacul! Alba, roz sau rosie, coacaza este extrem de hranitoare. Este bogata in saruri minerale si mai ales fier, flavonoide (benefice pentru circulatia sangelui) si vitamina C. Cele mai dietetice coacaze (33 kcal/100 g) sunt cele consumate sub forma de jeleu, dulceata, sirop.
Coacaza neagra, aceasta verisoara a coacazei, este folosita la prepararea dulcetei si a lichiorului. In afara de nutrimentele sale protectoare (caroten, vitaminele C si E), coacaza neagra este campioana absoluta in antioxidanti si e extrem de bogata in fibre. Frunzele sale alina intepaturile de insecte si, in infuzie, lupta impotriva insuficientelor venoase si a reumatismului. Atat coacazele negre, cat si cele rosii sunt tonice, racoritoare, diuretice, stimuleaza activitatea intestinala si functia hepatica, combat febra si amelioreaza durerile reumatismale. Sucul de coacaze este aperitiv, diuretic si depurativ. Diluat cu apa, este o bautura excelenta pentru combaterea starilor febrile.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2Parale.ro