joi, 27 decembrie 2012

Murăturile fac minuni

 Nu conțin calorii sau grăsimi și sunt bogate în nutrienți, favorabili organismului.
 
 Efect antioxidant
  Legumele puse la murat sunt bogate în magneziu și fier și nu își pierd aceste proprietăți. Castraveții conțin antioxidanți care feresc organismul de radicalii liberi cauzatori ai îmbătrânirii premature.
 
 Bogate în vitamina B
  Saramura conține cantități însemnate de tiamină (vitamina B1) - care asigură buna funcționare a sistemului nervos și cel digestiv, și biotină (vitamina B7), care menține un nivel stabil al glicemiei. De aceea este bine să consumi și zeama, nu numai legumele.
 
 Acid lactic pentru piele
  Murăturile conțin acid lactic bun pentru colesterol și tensiune arterială. Bacteriile producătoare se regăsesc și în iaurt, iar prin fermentare, acidul lactic susține sistemul imunitar și te apără de astm și boli de piele.
 
 Condimente digestive
  Condimentele puse la murat au și ele efecte benefice. Semințele de muștar ajută digestia, usturoiul ține sub control bacteriile din organism și ajută sistemul imunitar, iar mărarul este bogat în flavonoizi, antioxidanți naturali.
 
 Fără strănuturi
  Murăturile pot fi consumate și ca gustări rapide. Au cantități importante de vitamina C, care te ferește de răceli și gripe în sezonul rece.

duminică, 23 decembrie 2012

Geamuri strălucitoare de sărbători

Nu poți ascunde stratul de mâzgă în spatele minunatelor flori de gheață. Chiar dacă afară totul e înghețat, geamurile tot atrag praf și murdărie.
  În timpul iernii geamurile se spală cu soluții reci. Sticla e un material rigid, cu suprafața netedă, care nu poate suportă prea mult stres. Dacă pui pe ele o cârpă fierbinte (cu speranța de a topi gheață adunată), geamurile se pot fisura.
  Sunt de preferat lavetele de unică folosință, speciale pentru geamuri, pentru că ele nu lasă scame sau alte impurități. În nici un caz nu șterge geamurile cu șervețele sau prosop de bucătărie când sunt toate ude, pentru că va trebui să le speli din nou!

 RĂBDARE...
  Dacă afară sunt temperaturi sub zero grade, amână spălarea geamurilor până într-o zi ceva mai călduroasă. Dacă totuși nu poți amâna, folosește la urgență lichid de iarnă pentru spălat parbrizul.
  ...ȘI PERSEVERENȚĂ
  Pentru petele dificile de pe geamuri, pulverizează soluție direct pe pată și lasă să acționeze un minut. E de preferat să porți mănuși, ca să nu rămână urme.
 ATENȚIE!
  Încearcă să uiți de soluțiile pe bază de spirt, oțet sau alte substanțe, mai ales dacă vei avea în curând invitați. Folosește soluții speciale cu parfum plăcut și vei fi o gazdă inspirată.

vineri, 21 decembrie 2012

Ai musafiri? Primește-i într-o casă impecabilă!


Ai făcut cea mai bună friptură de porc în vin roșu și ai cumpărat șervețelele cu globulețe..dar asta nu e totul pentru a lăsa cea mai bună impresie! Farfuriile aranjate pe masă sclipesc?
  Spală vase cu spor în 3 pași, folosește un detergent performant, cât mai concentrat, pentru că e o perioadă în care se vor aduna foarte multe la spălat și vrei să-ți ajungă. În plus, alege o soluție blândă cu mâinile tale, deoarece în timpul petrecerii vei dori să arăți perfect..până în vârful degetelor!
 
 
1. Sortează!
  Nu spăla un pahar, apoi o tigaie, apoi o ceașcă de cafea. Varsă mai întâi toate lichidele rămase în recipienți și curăță murdăria cu o spatulă. Ordonează vasele după cât de ușor sunt de spălat: de la cele mai simple (pahare), până la cele mai dificile (oale arse). Le poți spăla și în mașina de spălat vase, dar ai grijă să folosești detergent special.
 
 2. Curăță!
  Chiar dacă paharele par a fi spălate și uscate, verifică în lumină dacă au urme sau pete de apă. Asigură-te că folosești un burete special atunci când le speli și ai grijă să le ștergi de apă cu o cârpă uscată.
 
 3. Clătește!
  Întotdeauna cu apă caldă, urmată de un jet de apă rece. Parfumul detergentului e doar pentru procesul de spălare. La final, farfuriile clătite corect vor fi inodore.

Gogoși

Ingrediente:
  - 500 g făină;
  - 40 g drojdie;
  - 1 ou;
  - 10 g zahăr;
  - 70 g unt;
  - 300 ml lapte;
  - 20 ml esență de rom;
  - 1/2 linguriță sare;
  - coaja rasă de la 1/2 lămâie;
  - 1 plic cu zahăr vanilat.
 
 Mod de preparare: Într-un castron, se freacă zahărul cu drojdia până se lichefiază, se diluează apoi cu 100 ml lapte cald, se adaugă 100 g făină, amestecându-se bine cu lingura și se lasă să crească 15 minute. La maiaua dospită, se adaugă restul de lapte, oul întreg, untul moale sau topit, sarea, coaja rasă de lămâie și restul de făină. Se frământă bine cu mâna 8-10 minute. Aluatul nu trebuie să fie prea moale. După ce a crescut, până și-a dublat volumul, aluatul se întinde pe masă de lucru presărată cu făină și se taie rondele (cu un pahar). Se lasă să crească 20 de minute, apoi se prăjesc pe o parte și pe alta în ulei încins. La alegere, pe măsură ce se așază pe platou, gogoșile se pudrează cu zahăr. Se servesc calde sau reci.

joi, 6 decembrie 2012

Mamaliguta cladita

Ingrediente pentru 4 porții:
- 500 ml apa;
- un praf sare;
- 4-5 pumni de mălai;
- 50 g unt;
- 100 g brânză sărată;
- 100 ml smântână;
- 100 g cașcaval;
- 2-3 oua;
- slănină;
- costiță afumata;
- ulei.

Mod de preparare: Faci o mămăliguță mai moale, într-un vas mai înalt. Tai mărunt slănina și costița și le prăjești. Într-un alt vas, uns pe fund și pe pereți cu unt, clădești mămăliguța din patru straturi egale. Pui cu lingura un sfert din mămăliguța calda, după care așezi costița prăjită, așezi al doilea strat de mămăligă, peste el pui un amestec format din brânză și smântână și apoi un strat de slănină prăjită. Se mai adaugă un strat de mămăligă. Deasupra torni ouăle bătute amestecate cu cașcaval ras, iar vasul îl dai la cuptor și îl ții pana se rumenește. La sfârșit eu am mai adăugat restul de slănină prăjită și brânza rasa. La aceasta rețetă puteți adăuga și alte ingrediente, folosiți-vă de imaginație! Este delicioasa și sățioasă!

Ciorba de salata verde si costita afumata

Ingrediente pentru 10 porții:
- 250 g costita afumata;
- 6 salate verzi;
- 4 oua;
- 3 fire usturoi verde;
- 3 linguri orez;
- 2 fire ceapa verde;
- 80 g unt;
- 500 ml bors;
- 4 linguri smantana;
- patrunjel/ marar;
- sare.

Mod de preparare: Alegi orezul și îl speli în mai multe ape. Cureți ceapa și usturoiul și le toci mărunt. Desfaci salata în foi pe care le speli și le tai în fâșii. Într-o oala cu 2 litri apa fierbi orezul împreuna cu ceapa și usturoiul. Dupa 5 minute, adaugi salata și reduci intensitatea focului. Într-un alt vas, fierbi borșul și îndepărtezi spuma formata. Intre timp, bați 3 oua și un albuș cu putina sare. Prepari omleta în untul topit, iar când este gata o tai în bucăți. Cand salata și orezul au fiert, torni borșul, sărezi ciorba după gust și stingi focul. Pui bucățile de omleta și feliile de costiță, în prealabil prăjite într-un vas fără ulei. Dregi ciorba cu gălbenușul rămas, amestecat cu smântâna. Presari verdeața tocata mărunt și acoperi oala cu un capac, pentru 5 minute.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2Parale.ro