luni, 15 noiembrie 2010

Toba

Ingrediente:
- 5 kg cap de porc;
- 1 kg sorici de porc;
- 1 kg ficat;
- 1 kg limba de porc;
- 2 kg carne de porc;
- 20 g piper macinat;
- 30 g usturoi;
- 3 kg intestine (stomac) de porc;
- 30 g sare;
- 1 l supa ramasa de la fierberea capului si a soriciului.

Mod de preparare: Capul de porc se trece prin flacara si apoi se spala bine sub un jet de apa rece. Limba se spala, usturoiul se curata si se piseaza cu sare. Stomacul de porc se opareste, se curata si se spala. Carnea, limba, capul si soriciul se fierb separat in apa cu sare. Ficatul si limba nu se mai tin mult la fiert deoarece ficatul, prin fierbere se intareste, iar limba fiind foarte frageda se desface. In timpul fierberii se spumeaza, se sareaza dupa gust si se adauga (facultativ) ceapa taiata marunt, boabe de piper si o foaie de dafin. Se lasa sa se raceasca componentele, apoi se taie in fasii urechile, limba, carnea, iar soriciul se toaca cu satarul. Se adauga, dupa gust sare, piper macinat, usturoi pisat, precum si supa in care a fiert carnea. Compozitia inca calda se introduce in stomacul de porc bine curatat si apoi se coase deschizatura. Se pune la fiert in apa fierbinte, timp de 40-50 minute, la foc mic, atat cat s-o acopere, impreuna cu foile de dafin. In timpul fierberii se inteapa cu furculita sau cu un ac. Daca iese sange, in urma inteparii, inseamna ca toba nu este suficient fiarta, iar daca iese suc limpede, toba este fiarta. Cand este gata, se scoate si se asaza in alt vas care se umple cu apa rece, lasandu-se o ora pentru racorire. Se scoate din vas, se lasa sa se scurga de apa si se pune la presat intre doua funduri de lemn, (pe cel de deasupra se pune o greutate) unde se lasa circa 24 de ore la rece. Se consuma ca atare sau se afuma, caz in care poate fi pastrata timp mai indelungat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...