duminică, 7 octombrie 2012

Masa de seara (cina)

Masa de seara se recomanda sa reprezinte sub aspect caloric 30-35% din totalul meselor unei zile.
Meniul acestei mese trebuie sa cuprinda specialitati de preparate care sa nu contina mancaruri grele, ci sa fie constituit mai ales din gustari reci si calde, preparate din peste, din carne de pasare, din legume gratinate, cu sau fara carne, produse lactate, branzeturi, specialitati de carne, cu un bogat sortiment de garnituri de legume, asociate cu salatele corespunzatoare de cruditati sau muraturi. Se pot servi deserturi de cofetarie, patiserie, fructe de sezon.
In cele ce urmeaza prezentam orientativ cateva scheme de meniuri pentru cina obisnuita in familie si pentru cea mai deosebita, cu invitati.

1. Oua umplute cu pasta de pateu, rosii umplute cu pasta de branza, chiftelute, peste prajit cu lamaie, icre de crap, friptura inabusita la cuptor, garnitura de cartofi, salata de cruditati sau muraturi, clatite, fructe de sezon, paine.
2. Piftie de pasare, chiftelute din peste, pasta de telemea, carnaciori prajiti, ficat prajit, peste rasol cu garnitura de cartofi natur, friptura de vita sau de porc inabusita sau la gratar, salata combinata sau muraturi, fursecuri, fructe de sezon, paine.
3. Mezeluri din comert sau de casa, telemea, rosii, ardei gras, sardine in ulei cu lamaie, friptura de pasare, garnitura de cartofi prajiti, ciuperci sotate, spaghete, salata combinata, paine.
4. Rulou de sunca cu salata boeuf, zacusca de peste, snitel cu garnitura de legume mexicane, salata combinata de cruditati sau muraturi, inghetata, fructe de sezon.
5. Cascaval, rosii, chiftelute din legume, ficatei de pasare sotati, peste prajit, friptura de pasare inabusita la cuptor sau preparata la ceaun, cu garnitura de legume, salata de cruditati sau muraturi, placinta de casa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...