duminică, 19 decembrie 2010

Crema de lapte

Ingrediente:
- 1 l lapte;
- 1 baton vanilie;
- 3 linguri faina;
- 8 oua;
- 350 g zahar.

Mod de preparare: Se fierbe laptele cu zaharul, se adauga vanilia cand laptele se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca putin. Se spala ouale, se separa galbenusurile si se freaca spuma, se pune faina, in ploaie, si se omogenizeaza bine, dupa care se adauga laptele caldut, amestecand incet in compozitie. Amestecul se lasa pe foc moale pana se ingroasa ca o smantana, apoi se ia de pe foc si se raceste. Cand crema este rece, se adauga albusurile batute spuma tare, se omogenizeaza compozitia si se lasa la frigider sa se raceasca complet inainte de a o folosi.

Crema de lamaie

Ingrediente:
- 500 ml lapte;
- 3 linguri faina;
- 50 g unt;
- 1 lamaie mare;
- 150 g zahar.

Mod de preparare: Laptele se fierbe si se lasa sa se raceasca putin. Se tine untul la temperatura camerei pentru cateva ore, dupa care se freaca spuma timp de cinci minute si se adauga zaharul, continuand operatia pana la completa dizolvare a cristalelor. Crema se amesteca cu faina, se omogenizeaza si se adauga laptele caldut, cate putin, amestecand fara intrerupere. Amestecul se ingroasa pe foc pana cand devine de consistenta smantanii, apoi se lasa sa se raceasca si se foloseste dupa ce s-a stors deasupra zeama de la o lamaie mare si s-a parfumat cu coaja de la o jumatate de lamaie. Crema se raceste la frigider si se foloseste pentru torturi sau prajituri "Mimoza".

Crema de ciocolata

Ingrediente:
- 200 g unt;
- 200 g zahar pudra;
- 100 g ciocolata;
- 1 ceasca de lapte dulce;
- 200 g frisca.

Mod de preparare: Se freaca untul cu zaharul crema spumoasa, se adauga ciocolata dizolvata si ingrosata cu o ceasca de lapte pe foc mic, amestecand repede, ca sa nu se taie crema. Cand crema s-a omogenizat, se adauga frisca si se incorporeaza usor. Se tine la rece si se serveste in cupe adanci, cu piscoturi pentru sampanie, asezate pe margine.

Crema de cafea

Ingrediente:
- 200 g unt;
- 2 linguri de cafea naturala;
- 4 galbenusuri;
- 2 linguri de coniac.

Mod de preparare: Untul se freaca spuma cu zaharul pana la completa dizolvare a cristalelor, apoi se adauga galbenusurile pe rand. In crema omogena se pune cafeaua cernuta, se parfumeaza cu doua linguri de coniac si se lasa la rece. Se foloseste pentru fursecurile cu unt sau pentru tortul alb.

Crema de cacao

Ingrediente:
- 200 g unt;
- 3 linguri de faina;
- 500 ml lapte dulce;
- 2 linguri de cacao;
- vanilie.

Mod de preparare: Se freaca untul, tinut la temperatura camerei, pana cand ajunge o crema spumoasa, apoi se pune zaharul si se continua operatia pana cand cristalele de zahar se dizolva complet. Se adauga cacaua cernuta proaspat si se amesteca pana la omogenizare. Se incalzeste laptele pe foc, se amesteca cu faina cernuta in ploaie, se ingroasa pe foc si se parfumeaza cu vanilie. Se lucreaza la foc mic, amestecand fara intrerupere, ca sa nu se prinda de cratita. Se raceste putin, apoi se amesteca incet cu crema de unt. Dupa ce s-a racit complet, se foloseste pentru a umple prajituri sau torturi.

miercuri, 15 decembrie 2010

Cod la cuptor

Ingrediente:
- 2-3 pesti mijlocii;
- 1 lamaie;
- sare;
- o cescuta ulei;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- verdeata tocata;
- 1 lingura de otet;
- 1 kg cartofi.

Mod de preparare: Se inlatura capul pestelui, se lasa sa se decongeleze in apa rece timp de o ora, dupa care se pune, spalat si curatat de aripioare, intr-o forma de sticla incasabila in care s-a asezat un strat de ceapa taiata felii subtiri, in amestec cu morcov rondele si cateva felii de lamaie. Se acopera cu supa calda, se sareaza si se introduce forma in cuptor pentru o ora, la foc potrivit. Se adauga otetul cand pestele este gata, se mai lasa 5 minute, dupa care se scoate pestele pe un platou mare, se inconjoara cu cartofi fierti in coaja, peste care s-a turnat ulei cand au fost curatati. Sosul in care s-a facut pestele se trece prin sita, se toarna peste peste si cartofi, se acopera cu verdeata tocata fin si se seveste imediat.

Carne de porc afumata cu cartofi

Ingrediente:
- 1 kg carne afumata;
- 1 kg cartofi;
- 1 foaie dafin;
- sare;
- piper boabe;
- 2 cepe;
- 1 morcov;
- 1 telina;
- 1 ceasca de ulei;
- 1 lingura bulion de rosii.

Mod de preparare: Se spala carnea si se tine cateva ore in apa rece, dupa care se arunca apa si se pune apa la foc cu apa multa. Se fierbe intr-un vas descoperit cateva ore, pana cand carnea se desprinde de pe os.
Separat se curata zarzavatul si se taie marunt, apoi se caleste cu o ceasca de ulei si o ceasca de apa, pe foc mic, intr-un vas acoperit. Cand zarzavatul s-a inmuiat se adauga cartofii curatati, spalati in mai multe ape si taiati felii groase. Se acopera totul cu zeama in care a fiert carnea si se fierbe mancarea intr-un vas acoperit, o ora. Se sareaza si se pipereaza, se adauga o foaie de dafin si se coloreaza cu o lingura de bulion de rosii.
Mancarea se serveste calda, cu muraturi.

Parjoale de praz

Ingrediente:
- 1 kg de praz;
- 500 g cartofi;
- 2 linguri de faina;
- 3 linguri de pesmet;
- 1 lingura cascaval ras;
- 1 ceasca ulei;
- sare;
- 1 ou;
- piper macinat.

Mod de preparare: Se curata prazul de partea verde, se taie bucati si se clocoteste 15 minute in apa cu sare.
Cartofii se curata de coaja si se pun sa fiarba in apa calda. Se scot cand sunt gata si se zdrobesc cu furculita. Se trece prazul prin sita si se amesteca piureul obtinut cu pasta de cartofi. Amestecul se sareaza si se pipereaza, apoi se amesteca cu un ou si o lingura de faina. In amestec se adauga o lingura de cascaval ras. Se iau bucati mari din amestec, se fac parjoale care se trec prin faina, apoi prin pesmet si se prajesc in ulei incins.

Bors din carne de porc

Ingrediente:
- 3/4 kg carne de porc;
- 1 l bors;
- zarzavat de supa;
- 1 ceapa;
- 100 g taitei de casa;
- 2 oua;
- leustean tocat;
- 1 lingura bulion;
- sare.

Mod de preparare: Se spala carnea, se taie bucati potrivit de mari care se pun la fiert cu apa rece. Se ia spuma cand da in clocot, dupa care se face focul mic si se fierbe pana cand carnea se inmoaie usor. Atunci se adauga zarzavatul si ceapa tocate marunt, se sareaza si se continua fierberea. Se acreste mancarea cu 1 litru de bors fiert separat, se adauga odata cu borsul, taiteii fierti si scursi, se pune leustean tocat deasupra si se coloreaza cu o lingura de bulion. Borsul de porc este gras, de aceea se poate degresa tinand o felie de paine in supa inainte de a o acri. Cand toate operatiile s-au terminat, se mai tine oala pe foc mic insa 10 minute, dupa care se ia de pe foc. Se drege cu doua oua batuta spuma cu putin bors fierbinte. Se serveste foarte cald, cu ardei iute.

Schimb de linkuri / bannere

Daca doresti sa ma sustii, poti adauga in site-ul/blogul tau linkul sau bannerul de mai jos.
Trimite un comentariu cu linkul sau bannerul tau!

banner 125x125:
<A HREF="http://farfurie.blogspot.com" TARGET="_blank"><IMG SRC="http://img13.imageshack.us/img13/5457/cooking450.jpg" ALT="Povesti din farfurie"  BORDER="1"></A>

link:
<a href="http://farfurie.blogspot.com/" target="blank">Povești din farfurie</a>
Mulțumesc!

Tocanita nationala

Ingrediente:
- 500 g carne macra de porc;
- 3 cepe mari;
- o ceasca de ulei;
- 3 cartofi;
- o foaie de dafin;
- verdeata tocata;
- o lingura bulion
- sare;
- piper boabe.

Mod de preparare: Carnea se spala si se taie felii groase, care se prajesc in ulei incins. Feliile se scot pe o farfurie cand sunt usor rumenite. In uleiul ramas se calesc 3 cepe tocate marunt. Cand ceapa devine sticloasa, se adauga feliile de carne, se acopera cu apa calda si se lasa sa fiarba la foc mic. Se sareaza amestecul, se adauga boabe de piper si o foaie de dafin.
Se curata 3 cartofi mari, se spala si se taie felii groase, apoi se pun sa fiarba cu carne. Se coloreaza tocana cu o lingura de bulion de rosii, se scade pana cand nu mai are sos deloc, se presara cu verdeata si se serveste cand este gata, cu mamaliguta calda.

duminică, 12 decembrie 2010

Ficat cu rosii

Ingrediente:
- 500 g ficat;
- 6 rosii coapte;
- 8 felii de franzela;
- sare;
- piper macinat;
- o ceasca ulei;
- verdeata tocata;
- 1 lingura unt.

Mod de preparare: Se sterge ficatul cu un prosop curat, se taie felii potrivit de groase si se prajeste in ulei incins cate 3 minute pe fiecare parte. Se scot feliile de ficat si se lasa pe o farfurie. In uleiul ramas se pun rosiile jumatati, care in prealabil au fost sarate, piperate si tinute 5 minute. Se prajesc si feliile de franzela. Intr-o forma unsa cu unt se pun feliile de franzela, peste acestea se asaza feliile de ficat si deasupra fiecarei felii de ficat se pune cate o jumatate de rosie. Forma se tine 10 minute in cuptorul incins, dupa care se scoate si se serveste fierbinte cu garnitura de legume sote.

Miel haiducesc

Ingrediente:
- 1 miel;
- 4-5 cepe mari;
- sare;
- piper macinat;
- 1 pahar de ulei;
- 1 pahar de vin alb;
- usturoi.

Mod de preparare: Mielul se taie, se scot intestinele si maruntaiele, se lasa cu blana sau se jupoaie si se frige intreg, infipt intr-o frigare mare. Se face foc viu de vreascuri sau de curpeni de vita de vie, se propteste frigarea pe doi stalpi la 1 metru inaltime si se frige mielul pana cand se rumeneste. Cavitatea abdominala a mielului se spala si se umple cu cepele tocate si un pahar de vin alb. Mielul se sareaza pe dinafara si se pipereaza dupa gust, dupa care se unge cu ulei. Frigerea dureaza cel putin doua ore.

luni, 6 decembrie 2010

Bait pentru fezandat (marinat) vanatul

Ingrediente:
- 500 ml apa;
- 500 ml vin;
- 150 ml otet;
- o ceapa;
- 1 morcov;
- o telina mica;
- 7-8 catei de usturoi;
- 2 foi de dafin;
- 1 fir de cimbru;
- 50 g sare;
- 8-10 boabe piper negru.

Mod de preparare: Se curata zarzavatul si ceapa si se taie felii subtiri, usturoiul se taie in doua pe lung si apoi se pun la fiert cu apa rece, impreuna cu dafinul, cimbrul si piperul. Cand incepe sa clocoteasca apa, se adauga sarea, vinul si otetul, se mai da un clocot, apoi se lasa vasul acoperit sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se toarna peste vanat.
Vanatul se tine la fezandat in acest sos cel putin 24 de ore, inainte de a fi gatit.
Ingredientele indicate in reteta sunt calculate pentru 2,5 kg vanat.

Preparate din vanat cu pene

Preparatele din carne de pasare vanata au constituit dintotdeauna deliciul gurmanzilor, amatori de rafinamente culinare.
Deoarere vanatul este una dintre cele mai vechi indeletniciri ale omului, este firesc sa existe o multitudine de retete culinare din carne de vanat, specifice fiecarui popor. Mai mult chiar, nu exista vanator care sa nu aiba propriile sale retete de preparare a vanatului si, bineinteles, micile secrete in combinarea si dozarea ingredientelor.
In cele ce urmeaza s-au selectat, in general, retetele vanatoresti specifice poporului nostru sau cele care au intrat demult in bucataria romaneasca. Cu titlul informativ insa s-au prezentat si alte retete mai putin sau deloc utilizate la noi pana in prezent.
Indiferent dupa care retete se prepara vanatul, este bine sa se respecte anumite operatii preliminare specifice, precum si anumite reguli in prepararea propriu-zisa.
In general, pasarile vanate au carnea fibroasa, mai putin frageda decat a celor de curte. Pentru aceasta, cu unele exceptii, nu pot fi gatite imediat dupa ce au fost vanate, ci trebuie tinute un timp, in anumite conditii, pentru a se fragezi sau, cum se mai spune, a se fezanda. Prin aceasta operatie, carnea capata si o aroma specifica fiecarui vanat.
Fezandarea se poate obtine prin doua modalitati:
  • prima, si cea mai simpla, consta in a tine vanatul in incaperi racoroase, bine aerisite, un anumit timp, dupa ce a fost vanat;
  • a doua metoda de fezandare, denumita impropriu si marinare, are in vedere tinerea vanatului intr-un sos denumit bait, obtinut din apa, otet, vin alb, sare, zahar, legume si diferite ingrediente aromate.
Pentru fezandarea la aer, pasarile vanate se leaga cu o sfoara de gat si se atarna intr-un loc racoros, bine aerisit, fara a se jumuli de pene. De la caz la caz li se scot intestinele si maruntaiele (acolo unde se indica in retete).
In privinta alegerii metodei de fezandare indicata unui anumit vanat, parerile sunt impartite. Asupra unui lucru se pare ca exista o unanimitate de pareri si anume ca, in general, pasarile de balta trebuie fezandate in bait, deoarece au un miros de peste sau de mal. La fel si dropiile, care au carnea tare, precum si cocosii de munte, care au un miros de rasina.
In general este bine sa retineti, orientativ, ca:
FAZANUL se tine 3-4 zile atarnat, la un loc rece si bine aerisit, iarna se tine 8-10 zile. Inainte de a fi preparat se smulg penele, se indeparteaza capul, labele si intestinele, se parleste si se sterge cu o carpa, uscata, atat pe dinauntru cat si pe dinafara, fara a se spala, apoi se impaneaza cu bucatele de slanina sau se infasoara in felii de slanina foarte subtiri.
POTARNICHEA se tine, la loc racoros si bine aerisit cel putin 12 ore dupa ce a fost vanata, dar nu mai mult de 24 de ore. Se curata de pene fara sa se opareasca, procedand in continuare ca la fazan, cu singura deosebire ca se taie si se indeparteaza si varful aripioarelor.
PREPELITA este foarte gustoasa, cu conditia sa fie pregatita imediat ce a fost vanata; nu se fezandeaza. Se curata de pene, se goleste de intestine, se trece prin flacara si se sterge cu o carpa uscata in interior si exterior. Se sareaza apoi in interior si se frige infasurata in frunza de vita si felii subtiri de slanina sau cum se indica la fiecare preparat in parte.
SITARII nu sunt gustosi daca se pregatesc imediat ce au fost vanati; trebuie tinuti 8-10 ore atarnati, la loc rece. Se curata apoi de pene, fara a se taia capul si picioarele, se trec iute prin flacara, se sterg cu o carpa si se fac doua taieturi, una la gat pentru a scoate gusa si una la burta pentru a scoate pipota. Intestinele, de regula, nu se indeparteaza. Daca se prepara fripti, se inlatura pielea de pe gat si cap, se indoaie gatul, infigand ciocul in piciorul stang, se inveleste in foi de vita si slanina, se leaga si se frig.
RATA sau GASCA SALBATICA se curata de pene, se goleste de maruntaie, se indeparteaza capul si labele, se parleste, apoi se pune in bait, in care se tine cel putin 24-48 ore. Se pregateste apoi dupa indicatiile date la retetele respective.
COCOSUL DE MUNTE dupa ce a fost vanat se tine in pene 2-3 zile, la racoare, curatat de intestine si gusa. Pentru a-i disparea mirosul de rasina este bine sa fie fezandat in bait minimum 12 ore.
STURZUL se prepara imediat ce a fost vanat, pregatindu-se ca si prepelita.
In general, pentru ca preparatele din vanat sa fie foarte gustoase, pasarile trebuie sa fie cat mai tinere, mai ales pentru fript, in caz contrar se fezandeaza mai intai in sosul din reteta de pe aceasta pagina, ca sa se fragezeasca bine.

sâmbătă, 4 decembrie 2010

Rata cu garnitura de gulii

Ingrediente:
- 1 rata;
- 5-6 gulii tinere;
- sare;
- piper;
- usturoi;
- o cana supa de carne;
- verdeata tocata;
- 1 lingura otet;
- 1 lingura unt.

Mod de preparare: Se marineaza rata in apa cu otet, sare si usturoi cateva ore, dupa ce a fost curatata si spalata, golita de intestine si sarata pe dinauntru. Rata marinata se taie in bucati, se pune intr-o cratita mare impreuna cu felii de gulii, o lingura de unt, o cana de supa, sare si putin piper. Se acopera cratita si se tine pe foc mic o ora, dupa care se intoarce carnea, se scot guliile, se continua frigerea. Guliile se trec prin sita si piureul obtinut se lasa deoparte pana cand este gata friptura. Peste carne se adauga o lingura de otet si se lasa sa se friga pana cand se inmoaie. Se scoate carnea pe o farfurie, se acopera cu piureul de gulii clocotit impreuna cu sosul fripturii si cu verdeata tocata marunt. Se serveste imediat.

Bors din cap de miel

Ingrediente:
- 1 cap de miel;
- 2-3 bucati de costita de miel;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- 1 ceasca de orez;
- 1 l bors;
- leustean tocat;
- 1 pahar de smantana;
- 1 lingura bulion;
- sare.

Mod de preparare: Capul de curata de resturile de par, se inlatura ochii, se separa limba si se spala in mai multe ape reci. Se pune la fiert cu doua bucati de costita de miel si coada taiata bucati mici, acoperita cu apa rece. Se fierbe totul la foc mic o ora, dupa care se adauga zarzavatul taiat fideluta, sare si se lasa sa fiarba inca o jumatate de ora la foc mic. Se adauga bulionul, orezul fiert separat si borsul fiert si spumuit.
Se drege borsul cu smantana batuta cu bors fierbinte si se serveste foarte cald.

Ciorba de dovlecei

Ingrediente:
- 4-5 dovlecei mijlocii;
- o ceasca de orez;
- 1 ceapa;
- 3 morcovi tineri;
- 1 kg rosii decojite;
- sare;
- cateva linguri ulei;
- verdeata tocata marunt.

Mod de preparare: Se curata dovleceii, se taie pe lung si se golesc de seminte, apoi se taie cubulete mici. Dovleceii se pun la fiert cu 1 l de apa calda impreuna cu morcovii taiati fideluta si ceapa tocata marunt. Se fierbe totul acoperit, la foc mic, cu putina sare. Dovleceii fierb intr-o jumatate de ora. Se adauga in supa orezul fiert separat, apoi rosiile decojite si taiate felii subtiri. Se potriveste de sare si se mai fierb legumele impreuna 10 minute, dupa care se adauga cateva linguri de ulei si verdeata tocata marunt. Ciorba se serveste calda, dar este buna si rece. Pentru a mari calitatea nutritiva a mancarii se poate pune la fiert o lingura de supa concentrata.

Racitura

Ingrediente:
- 1 rasol de vaca;
- 2 tacamuri de pasare;
- 2 picioare de porc;
- zarzavat pentru supa;
- sare;
- piper boabe;
- 1 gogosar murat;
- usturoi.

Mod de preparare: Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de vaca, picioarele de porc,tacamurile de pasare si zarzavatul se pun la fiert cu apa multa. Se fierbe descoperit pana cand carnea se desprinde de pe os, apoi se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii. Fiecare farfurie se garniseste cu felii de morcov fiert si felii de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de usturoi strecurat. Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda. Se incearca puterea de coagulare inainte de a adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o in frigider sa se raceasca. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In celalalt caz, se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta, apoi se consuma ca aperitiv. Se taie felii groase din aspic, fiecare felie avand cateva felii de carne, felii de morcov si felii de gogosar murat.

vineri, 3 decembrie 2010

Pui sote cu galuste si smantana

Ingrediente:
- 1 pui mare;
- 2 cepe;
- 100 ml ulei;
- 50 g unt;
- 1 ceasca supa de carne;
- 2 linguri faina;
- 300 g smantana;
- sare.
Pentru galuste ai nevoie de:
- 250 g faina;
- 3 oua;
- 50 ml ulei;
- patrunjel verde tocat;
- 1/2 lingurita sare.

Mod de preparare: Se curata puiul, se spala, se taie in bucati potrivit de mari, care se sareaza si se prajesc in ulei pe ambele parti, apoi se scot si se pun intr-o cratita. In uleiul ramas se caleste ceapa tocata marunt. Dupa ce s-a rumenit usor, se adauga faina, se amesteca cu lingura de doua-trei ori si se stinge cu supa si 150 g smantana. Sosul obtinut se toarna peste pui si se fierb impreuna 10-15 minute.
Intre timp se pregatesc galustele. Intr-o cratita se pune sa fiarba doua cesti de apa cu sare, cand clocoteste se adauga faina cernuta si se amesteca bine, cu o lingura de lemn, ca sa nu se faca cocoloase. Dupa ce amestecul a fiert bine si a capatat consistenta se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca putin, apoi se pun ouale pe rand amestecand bine.
Din aceasta compozitie se iau cu o lingurita bucati, care se pun intr-o oala cu apa clocotita, sa fiarba 7-8 minute. Se scot apoi galustele cu o lingura cu gauri si se pun in cratita cu carne si sos, fierbandu-se impreuna 10 minute. Cand este gata se presara patrunjelul.
Sote-ul se stropeste cu unt fierbinte si restul de smantana, aduse la masa separat si se serveste imediat.

miercuri, 1 decembrie 2010

Supa taraneasca

Ingrediente:
- 2 cartofi;
- 1 telina;
- 1/2 varza alba;
- 1 fir de praz;
- 1 lingura de zahar;
- 1 cana mazare boabe;
- 50 g unt;
- 1 morcov;
- 1 pastarnac;
- 1 pahar de smantana;
- sare.

Mod de preparare: Se curata legumele si zarzavatul, se spala cu apa rece si se taie fideluta. Varza se spala si se taie fasii, apoi se freaca usor cu sare, se spala cu apa din nou si se scurge. Se pune intr-o oala adanca, cu doua linguri de unt sau cu o ceasca mica de ulei. Cand varza s-a inmuiat usor, se adauga legumele taiate fideluta sau rondele, se lasa sa fiarba la foc mic, dupa ce se adauga o ceasca de apa calda pana ce se inmoaie. La urma se adauga cartofii taiati cuburi mici. Cand sosul scade, se adauga 2 l de apa calda si se fierbe supa la foc mic, cu oala acoperita. Se sareaza si se indulceste dupa gust, se mai fierbe zece minute si se ia de pe foc. Se drege supa cu smantana si se serveste calda, cu crutoane.

Tocana de ficat

Ingrediente:
- 1/4 kg ficat;
- 1 ceasca de lapte;
- 100 g unt;
- 3 linguri smantana;
- sare;
- 2 oua;
- piper macinat;
- verdeata tocata.

Mod de preparare: Se fierbe ficatul in lapte dulce, dupa care se trece prin sita. Se freaca untul spuma, se adauga galbenusurile fierte si date prin sita, putina smantana, sare si piper macinat. Se omogenizeaza amestecul cu o lingura de lemn, frecand energic intr-un singur sens. Se asaza pateul pe o farfurie, se garniseste cu felii de albus fiert, se presara cu verdeata tocata si se serveste in aceeasi zi.

Ficatei de pasare cu sos de ciuperci

Ingrediente:
- 1/4 kg ficatei de pasare;
- 2 linguri de unt;
- 200 g ciuperci;
- 2 pahare cu vin alb;
- 1 cana de supa;
- verdeata tocata;
- sare;
- piper macinat.

Mod de preparare: Se curata ficateii de pielite, se spala in apa rece si se dau in clocot cinci minute, dupa care se scurg si se pun intr-o cratita emailata, impreuna cu o lingura de unt si supa de zarzavat sau de carne, si se lasa sa scada acoperit. Cand ficatul se poate consuma, se adauga sarea si un pahar mic cu vin alb.
Separat se pregatesc ciupercile, care se spala, se taie felii subtiri si se pun intr-o cratita separata cu o lingura de unt si putina sare. Se acopera cratita si se lasa sa scada la foc mic. Cand s-au inmuiat, se adauga piper macinat si un pahar mic cu vin alb; verdeata tocata se adauga cu zece minute inainte de a lua cratita de pe foc. Se scot ficateii pe o farfurie mare, se acopera cu sos de ciuperci si cu sosul in care s-au preparat si se serveste cald.

Mancare de cartofi

Ingrediente:
- 1 kg de cartofi;
- sare;
- o foaie de dafin;
- 1 cescuta de ulei;
- 1 ardei gras;
- 2 morcovi;
- 2 cepe;
- verdeata tocata.

Mod de preparare: Se curata morcovii si ceapa, se taie fideluta si se pun sa se inmoaie intr-o cratita emailata impreuna cu o ceasca de ulei. Se adauga din cand in cand putina apa pentru ca legumele sa se inmoaie si sa nu se arda. Cand morcovul s-a inmuiat, se taie ardeiul felii subtiri si sa caleste si el in ulei cu ceapa si morcovul.
Se curata cartofii, se spala in mai multe ape, se pun in cratita, se acopera cu apa calda, se adauga sare si o foaie de dafin si se fierbe mancarea la foc mic, acoperita. Cand este gata, mancarea se trage de pe foc si se presara cu verdeata tocata marunt.
Se serveste cu salata de sezon, colorata cu bulion de rosii sau cu rosii felii, puse la fiert 10 minute inainte de a lua mancarea de pe foc.

Friptura poloneza

Ingrediente:
- 1 kg carne de porc;
- 4 oua fierte tari;
- 1 conopida mica;
- 1/4 kg fasole verde;
- sare;
- 1 ceasca de ulei;
- 1/2 lamaie;
- piper;
- verdeata tocata.

Mod de preparare: Carnea se spala, se taie felii groase care se sareaza putin si se asaza intr-o forma de sticla incasabila, acoperita cu ulei si apa in parti egale. Se introduce forma in cuptorul rece, se aprinde focul si se lasa friptura sa se friga timp de o ora. Se intorc apoi feliile de carne, se mai sareaza si se pipereaza dupa gust. In timp ce se frige, friptura se stropeste cu sosul din tava.
Separat, se curata legumele si se pun la fiert in apa calda cu sare. Se scurg cand sunt gata, se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pun pe marginea unui platou jur-imprejur. Se scoate friptura si se asaza in mijlocul platoului, se pun peste legume felii de ou fiert tare si se presara cu verdeata tocata marunt. Se serveste imediat.

Jambon fiert in vin

Ingrediente:
- pulpa din spate;
- boabe de piper;
- boabe de ienibahar;
- 1 foaie de dafin;
- o capatana de usturoi;
- 3 litri de vin alb.

Mod de preparare: Pulpa se curata de pe os, se rade cu cutitul pentru ca soriciul sa fie alb si curat si se spala cu apa rece. Se sareaza si se pipereaza usor, se pune la fiert in apa calda, in care s-au adaugat condimente (usturoi, foi de dafin, ienibahar, piper boabe). Se fierbe la foc mic pana cand apa (care a acoperit la inceput jambonul) a scazut cu doua degete sub nivelul initial. Atunci se adauga vinul si se lasa sa fiarba doua ore. Se raceste in vasul in care a fiert. Se scoate, se strange bine, dandu-i forma pe care a avut-o initial, se leaga cu sfoara subtire si se lasa in curent de aer pentru a se usca. Pentru pastrare indelungata, jambonul se tine o zi la fum.

Carnati cu ficat

Ingrediente:
- 1 kg ficat de porc sau de vaca;
- 1 kg carne de porc;
- 200 g slanina;
- 1 intestin gros de porc;
- sare;
- piper macinat;
- condimente.

Mod de preparare: Se alege carnea de pe os, se pune sa fiarba in apa rece si se lasa pana cand furculita patrunde usor in ea. Ficatul se fierbe separat zece minute, se arunca apa, apoi carnea se trece impreuna cu ficatul prin masina de tocat. Se sareaza, se pipereaza usor, dupa gust se condimenteaza cu condimente pentru carnati si se amesteca totul intr-un vas adanc.
Se taie grasime de porc proaspata cu un cutit ascutit si se pune in amestec, se subtiaza cu zeama de carne si se trece la umplut.
Intestinul gros de porc se spala in mai multe ape, se intoarce pe dos, se rade cu lama cutitului si se spala din nou. Se pastreaza in apa rece cateva ore, apoi se poate umple. Cand operatia s-a terminat, intestinul se leaga la ambele capete, si se pune sa fiarba in apa calda. Se lasa o jumatate de ora la foc mic, se scoate si se pune sa se scurga. Se pastreaza in camara, la loc uscat si racoros. Se serveste ca aperitiv, a doua zi sau dupa mai multe zile.

Carnati cu carne de oaie

Ingrediente:
- 1 kg carne de porc;
- 1 kg carne de oaie;
- ardei iute pisat;
- sare;
- piper;
- intestine de oaie.

Mod de preparare: Se pregatesc intestinele cu doua zile inainte, se spala de sare, se usuca putin si se umplu cu carne tocata in amestec, condimentata din belsug cu ardei iute pisat si piper macinat. In amestec se pune apa rece pentru ca umplutura sa alunece usor pe intestin. Se leaga carnatii la ambele capete, se pun la uscat in curent de aer, se invelesc in hartie subtire si se lasa afara pana se intaresc. Carnatii se servesc ca aperitiv.

Carnati moldovenesti

Ingrediente:
- 500 g carne de porc;
- 500 g carne de manzat;
- condimente;
- 250 g slanina;
- sare;
- piper;
- usturoi;
- 2 intestine subtiri.

Mod de preparare: Se trece carnea prin masina de tocat, se amesteca, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Peste amestec se pun condimente (coriandru, nucsoara pisata, zeama de usturoi), se amesteca din nou si se umplu carnatii cu ajutorul unei palnii atasate la capatul masinii de tocat. Se pune carnea tocata din nou in masina si se invarte parghia masinii usor, ca sa nu se rupa intestinele. Cu mana se misca umplutura spre capatul intestinului, care se leaga cu ata la capatul de jos. Inainte de a se trece la umplerea carnatilor, se pune apa rece in carne, pentru ca umplutura sa alunece usor. Cand operatia s-a incheiat, se leaga intestinul la ambele capete si se pun carnatii la rece doua zile, de preferinta in camara uscata, in curent de aer. Se folosesc proaspeti, dar se pot pastra mai mult timp daca se afuma usor.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2Parale.ro