vineri, 5 noiembrie 2010

Arome canadiene

Siropul de artar este un produs canadian tipic, aproape un simbol national - idee sustinuta si de faptul ca flacoanele cu acest "elixir", care se gasesc pe piata, sunt scutite de taxele provinciale si federale.
"Minunea" se petrece in fiecare an, in perioada martie-aprilie, cand mii de oameni iau calea spre marile sau micile proprietati de la tara, la cabanutele de lemn, numite si "cabane de zahar". Acolo se colecteaza si prelucreaza siropul de artar.
Cum se procedeaza? Primavara, cand natura se trezeste la viata si porneste vegetatia, adica seva incepe sa urce in trunchiurile de copaci, se face o taietura in trunchiul artarului si in taietura se infige o bucata de lemn, sub forma unei pene care atarna spre exterior si in jos si pe care apa, cu sarurile minerale (seva de artar), se prelinge, ca pe un jgheab, intr-un vas (galeata, butoi) asezat alaturi.
Seva, o licoare parfumata, transparenta si dulce, este pusa la foc intr-un cazan si se fierbe, pana cand seaca de tot. Siropul adevarat este obtinut la paritatea: 1 litru de sirop din 30 litri seva bruta. Ca si la prepararea altor siropuri, si acesta are tendinta de a da in foc in timpul fierberii. Cand se umfla si sta sa dea in foc, sau chiar da in foc, se toarna apa sau lapte si se linisteste pentru cateva minute.
Siropul de artar are o larga utilizare in alimentatie, la prepararea dulciurilor si a produselor de cofetarie. Bunatatile fabricate cu sirop de artar au si o aroma distincta si placuta, usor de recunoscut, chiar si fara a gusta produsul. Cum spuneam, seva se recolteaza in perioada martie-aprilie, cand porneste vegetatia, dar curgerea nu este continua, ci este puternic influentata de mersul vremii. Seva curge bine cand vremea este calma, noptile sunt reci, cerul e acoperit. Daca vremea se insenineaza si apare soarele, se incalzeste sau se pune pe vant sau furtuna, curgerea se opreste.
In cinstea acestei darnicii a naturii, localnicii organizeaza o "sarbatoare a dulcelui" chiar acolo in padure, printre artari si cazane, la micile cabanute, cu bucati de purcel prajit, cu sirop si alcool.
Campania aceasta de primavara, cu munca, parfumul, farmecul si sarbatoarea ei este mai bine inradacinata in partea de sud-est a Canadei, adica in provincia Quebec.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...