miercuri, 17 noiembrie 2010

Cumatra vulpe

Ce stim despre ea: ca este vanata pentru blana, ca poate fi purtatoarea virusului turbarii, ca traieste chiar la marginea oraselor, ca este o mica vicleana...
Ce nu stim sau stim mai putin despre cumatra vulpe: ca intra in calduri o data pe an, si numai pe durata unei saptamani, ca inainte de a se cupla, vulpoiul ales trebuie sa o insoteasca la vanatoare.
Astfel, ea vrea sa se asigure ca viitorul tata va fi capabil sa gaseasca hrana pentru viitoarele lor odrasle. Dar acest lucru nu-l va impiedica pe vulpoi sa mai calce pe alaturi in perioada de gestatie (care dureaza 50 de zile) a femelei sale. Doar cat sa se mai acupleze inca o data... si sa lase altui mascul grija de a se ocupa de progenitura sa.
Puii (4-6) se nasc orbi si vor ramane asa 12 zile. Vulpea isi alapteaza cel putin 2 saptamani puii, pana ce ei incep sa iasa, la varsta de o luna, ca sa se joace prin apropiere. La varsta de 3 luni, ei isi parasesc definitiv vizuina, insotiti de parintii lor si se pregatesc pentru viata.
Vizuina ii serveste doar ocazional: pentru cresterea puilor, pentru a se adaposti, mai ales, in caz de pericol. Adultii se multumesc doar cu o simpla galerie cu o camera. Poate si mai putin. Uneori se instaleaza in vizuina unui animal de alta specie, a bursucului, de exemplu.
Hrana sa preferata este iepurele si soarecele de camp. Pentru a vana un soarece de camp, vulpea reproduce gestul de fuga a rozatoare. In caz de pericol, soarecele de camp sare vertical ca sa evite un atac. Dar nu tine cont de siretenia cumetrei care, dintr-o data, se apropie cat mai mult de victima, apoi face un salt de 1 metru inaltime si se lasa sa cada pe prada.

Lungimea corpului: 56-77 cm
Lungimea cozii: 28-50 cm
Greutate: 6,5 kg pentru mascul, 5,5 kg pentru femela
Blana: galben-roscat
Partea de sub gat si sub corp si varful cozii raman albe
Strigat: scheunat, chelalait
Longevitate: 4 ani
Unde o putem zari: la caderea serii la munte, dar si la ses si in padure.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
2Parale.ro