
Fragutele sunt tonice si remineralizante, iar in stari de oboseala sau epuizare fizica furnizeaza energia necesara ca sa te pui rapid pe picioare, fraguta fiind slaba in calorii. Sucul de fragi este un bun stimulent hepatic, are efect antireumatismal si este indicat in litiaze urinare, intoxicatii si arteriscleroza.
Zmeura: face parte dintre fructele cu un continut scazut de zaharuri, fiind si saraca in calorii. Aportul de vitamine si minerale este extrem de diversificat, astfel ca zmeura contribuire eficient la acoperirea necesitatilor nutritive ale organismului. Fructele trebuie consumate la scurt timp dupa recoltare, caci cantitatea de vitamina C se diminueaza rapid. Datorita fibrelor, zmeura are o actiune marcanta asupra intestinelor (accelereaza tranzitul si combate constipatia). Sucul de zmeura este considerat una dintre cele mai gustoase bauturi racoritoare, fiind in acelasi timp un excelent remediu in starile febrile infectioase, iar extern ajuta la vindecarea stomatitei. Poate fi consumata fara probleme si de catre persoanele diabetice.


Coacaza neagra, aceasta verisoara a coacazei, este folosita la prepararea dulcetei si a lichiorului. In afara de nutrimentele sale protectoare (caroten, vitaminele C si E), coacaza neagra este campioana absoluta in antioxidanti si e extrem de bogata in fibre. Frunzele sale alina intepaturile de insecte si, in infuzie, lupta impotriva insuficientelor venoase si a reumatismului. Atat coacazele negre, cat si cele rosii sunt tonice, racoritoare, diuretice, stimuleaza activitatea intestinala si functia hepatica, combat febra si amelioreaza durerile reumatismale. Sucul de coacaze este aperitiv, diuretic si depurativ. Diluat cu apa, este o bautura excelenta pentru combaterea starilor febrile.
foarte tare articolu... ti-a iesit bine.
RăspundețiȘtergeresucces!