sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Caltabos

Ingrediente:
- 1,5 kg ficat, inima, plamani, splina;
- 1 kg carne ramasa de la fasonare sau de la ceafa;
- 300 g ceapa;
- 100 g orez;
- intestine groase;
- sare;
- piper macinat.

Mod de preparare: Ficatul, inima, plamanii si splina se pun la fiert impreuna, iar carnea se pune la fiert separat. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabuse in putina untura sau cu slanina proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pana se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne. In pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust. Se amesteca bine componentele, obtinand o compozitie omogena, cu care se umple intestinul gros.
Umplerea caltabosilor: La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o palnie de umplut carnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat. Se trece tot intestinul prin palnie, lasandu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legandu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu bucati de caltabosi mai scurte, de 20-30 cm.
Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30-40 minute. In timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata cu intepatul se verifica si starea de fierbere a continutului, daca sunt fierti, iese din caltabos zeama albicioasa, iar daca zeama este rosiatica, inca nu sunt suficient de fierti si mai trebuie sa fiarba.
Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece, iar dupa racire, se pun pe o planseta pentru zvantat. Dupa aceasta operatie se pot afuma, cu fum rece. Se pastreaza la rece, se recomanda sa se serveasca ca gustari la mesele principale, cu mustar.
Caltabosii se pot prepara si din 100 g sange colectat igienic la 1 kg carne si cu inca 100 g orez, pus la fiert in aceeasi zeama in care a fiert carnea; compozitia se fierbe la foc lent, timp de 10-15 minute, amestecand tot timpul, ca sa nu se prinda orezul de vas. Cand este gata se lasa sa se raceasca si se umplu intestinele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...